4 koningen

    Levertijd:1-2 werkdagen
  • Beschrijving

De verdwenen koning (een oude maar nog steeds een leuke kaarttruc)

Effect: De goochelaar heeft 3 koningen in zijn hand en de 4de koning is verdwenen in het grote kasteel  (dit wordt voorgesteld door de rest van het kaartspel). De goochelaar vertelt hoe de overige 3 koningen een plan hebben hun 4de vriend te gaan zoeken.

Hij plaatst de 3 koningen op de bovenkant van het kaartspel en vertelt dat de eerste koning op het hoogste punt van het kasteel gaat staan, om goed zicht te hebben indien hun vriend ergens rond het kasteel zou voorbij komen, en plaatst de kaart onderaan het kaartspel. De tweede koning gaat in het kasteel zelf zoeken naar hun verdwenen vriend en de goochelaar plaatst de tweede kaart ergens in het midden van het kaartspel. De derde koning besluit aan de ingang van het kasteel te wachten indien hun vriend terug zou keren langs deze zijde en laat die kaart dus bovenaan het kaartspel liggen. Iedereen gaat op zoek, de goochelaar schud het kaartspel, draait het spel om en vindt de 4 koningen naast elkaar ergens in het spel.

Kasteel Neushwanstein

Werking: – ter voorbereiding haal je de vier koningen uit het kaartspel

- leg 1 koning bovenaan het kaartspel, waaier de overige drie uit om te tonen aan het publiek. Je steekt echter één kaart, gelijk dewelke, achter de 2de koning en zorgt ervoor dat het publiek niet kan zien dat er eigenlijk 4 kaarten in je hand zitten.

- na deze voorbereiding kan je de truc vertonen. Hierbij kan je het verhaal vertellen zoals hierboven, of je kan er een eigen versie bij verzinnen. Zo kan je de gekende versie van deze truc brengen waarbij vier boeven uit het kaartspel in een winkel inbreken.

- toon de drie koningen in een waaier (eigenlijk vier),  leg ze daarna bovenop het kaartspel

- plaats de eerste koning onderaan de stapel

- steek de tweede koning (die eigenlijk geen koning is, dit is namelijk de willekeurige kaart) ergens in het midden van het spel

- laat de derde koning bovenaan liggen

- neem een bovenste helft van het spel af en leg daarop de onderste helft van het spel. De vier koningen zitten op deze manier reeds bij elkaar.

- draai het volledige spel om en waaier het uit. Je kan nu aan de toeschouwers tonen dat de koningen terug bij elkaar zitten. Ze hebben hun vriend gevonden.

Dit is een hele leuke truc die je na een beetje oefenen kan brengen. Het is belangrijk dat je het verhaal goed vertelt, dit maakt dat een truc af is. Als je gewoon vertelt “ik steek de kaart hier en nu daar” dan heeft niemand daar iets aan, maar naar een verhaaltje over koningen die op zoek gaan naar hun vriend zullen de toeschouwers aandachtig luisteren.